Saturday, October 9, 2010

Jurnal Refleksi : minggu 8

salam satu malaysia pada minggu ke 10, kami telah didedahkan kepada satu lagi jenis muzik tradisional yang jarang didengari terutamanya oleh generasi muda kini. Tajuk pada minggu ini ialah Manora. Manora berasal dari katogeri drama tari kerana ia merupakan satu tarian yang ditarikan dengan membawa satu penceritaan.

Manora bererti mendatari, pembaca, puisi, pemimpin, kumpulan/pelakon/penari persembahan tersebut. Manora ini dipetikk dari kitab-kitab mahabrata dan mempunyai 12 buah cerita asal manakala terdapat7 buah cerita asal yang telah diubah suai. selain itu, ada juga bertujuan untuk perubatan iaitu ia dapat dilihat dengan menyepit mata pedang yang telah dicelup dengan air mawar dengan ibu jari kaku Pak Sithong. Dalam tarian manora ini terdapat unsur-unsur animisme dan ia dapat dilihat dengan upascara menyediakan makanan untuk makhluk halus sebelum tarian manora ini dimainkan. walaubagaimanapun tarian ini mempunyai unsur jenaka.

Saya amat tertarik dengan tarian manora ini kerana ahli kumpulan yang membentangkan tajuk ini turut menarikan sendiri tarian ini dan videonya juga dapat dikongsikan bersama kami. tahniah kepada pembentang atas kerajianan mereka. Sekian terima kasih.

4 comments:

~.:s.h.u.e:.~ on October 28, 2010 at 10:52 AM said...

Saya juga tertarik dengan video yang telah mereka rakamkan itu...tahniah buat kumpulan yang membentangkan tajuk ini...=)

smp2252shafry on October 29, 2010 at 8:45 PM said...

teruskan usaha anda..

SMP2252 SING YING on October 30, 2010 at 2:03 AM said...

Ringkasan yang jelas dan difahami. Syabas diucapkan. :)

SMP2252 ASHARI on October 30, 2010 at 9:16 AM said...

Kau leh syitah Tapi kau malu jer..kan2

Post a Comment

 

BLOG PELAJAR KUMP A

BLOG PELAJAR KUMP B

BLOG PELAJAR KUMP C

SMP2252 MASYITAH Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template